Findes Der Overhovedet Originale Historier i Fjernsynet?

Netflix

Når man er vokset op med fjernsynet, som jeg selv er, så sker der noget sjovt efter nogle år. Det går op for én, at der ikke rigtigt er nogle nye historier i fjernsynet. Godt nok skifter TV programmerne navn og der er nye skuespillere. Det hele pakkes ind som noget helt nyt og spændende. Men i bund og grund er det den samme opskrift der er blevet brugt for at skabe underholdning.

Nu sidder du sikkert og savner et eksempel. Det er heldigvis nemt at give. Jeg tror de fleste mennesker har set TV serien ”Venner”, eller ”Friends” som den hedder på original-sproget engelsk. Det er en gammel TV serie, men den er så populær, at den stadig bliver vist og set i dag. Så både ung som gammel har nok set mindst et par afsnit i løbet af deres liv. En anden TV serie der har formået at blive utroligt populær, men som er betydeligt nyere end Venner, er tv serien ”How I Met Your Mother”. På overfladen ligner det to vidt forskellige programmer. Specielt titlen ligger op til, at det er to meget forskellige fortællinger man kan forvente.

Men når man har set nogle afsnit af begge programmer bliver det pludseligt tydeligt, at de har flere ting tilfælles, end de har ting der adskiller dem. Begge shows handler om en gruppe venner, der har nogle meget arketypiske roller. Man kan endda drage paraleller imellem personerne. Barney Stinson fra How I Met Your Mother svarer meget godt overens med Joey fra Venner. Chandler fra Venner minder ret meget om Marshal fra How I Met Your Mother. Sådan kan man fortsætte hele vejen igennem. Nogle gange er én person i det ene show repræsenteret af to i det andet, eller to mennesker slås sammen. Men de samme overdrevne karakter-træk er at finde i begge shows, og de er kerne-ingredienserne i mange af de sjove indslag.

Det burde være nemt at lave originalt TV. Du og jeg kan sikkert finde på 10 forskellige originale idéer lige nu og her. Hvad med et TV program der gennemgår hvordan man opstiller et stillads på en sikker måde? Eller et program om to vinduespudsere der er i skarp konkurrence med hinanden, og prøver at være den der får flest kunder i en lille by på Fyn? Det er let at komme på idéer, hvis det eneste formål er, at de skal være originale. Men det er jo ikke rigtigt pointen. TV Programmer skal gerne være noget der kan fange folks interesse, og få dem til at have lyst til at se det ene afsnit efter det andet. Det gør man ikke ved at vise dem tilfældige programmer om stilladser eller vinduespudsere: nej, det der vises skal gerne være underholdende og fængende. Når man har fundet en opskrift der virker, så er det kun naturligt at bruge den igen og igen.